Bacakan artikel ini, anda akan faham:

 1. Bagaimana menyemak data produk Tiki
 2. Bagaimana menarik maklumat produk Tiki terkini ke Ginee
 3. Bagaimana mengubahkan harga produk Tiki
 4. Bagaimana mengubahkan inventori produk Tiki

Bagaimana Menyemak Data Produk Tiki Pergi ke Pengurusan Produk -> Senarai Produk Tiki, anda akan melihat produk Tiki yang Aktif, Tidak Aktif dan Habis Dijual

Keadaan GineeKeadaan Pusat Penjual TikiTakrifanLain
AktifBUKAUntuk produk yang sama, selagi ada satu sku yang berada dalam keadaan Aktif, produk tersebut dimiliki sebagai AktifProduk yang disimpan dengan sembunyi di pusat penjual tidak akan dipaparkan di Ginee.
Tidak AktifTUTUP dan DIKUNCIApabila semua sku dalam produk yang sama telah dikeluarkan, produk tersebut dimilik sebagai Tidak Aktif
Habis DijualAntara produk aktif dan tidak aktif, produk yang mempunyai jumlah inventori sku =0
DilarangTiada produk tersebut

Bagaimana Menarik Maklumat Produk Tiki ke Ginee

 1. Selepas kedai Tiki berjaya diintegrasikan, sistem akan menyegerakan maklumat produk kedai Tiki ke Ginee secara automatik, anda tidak perlu melakukan sebarang operasi.
 2. Ginee akan menyegerakan data produk kedai Tiki dengan masa yang ditentukan, tetapi tidak akan disegerakan dalam masa sebenar, jika anda telah mengubah produk di pusat penjual Tiki, atau mendapati maklumat produk Ginee tidak konsisten dengan pusat penjual Tiki, sila menyegerakan produk secara manual. Kaedah penyegerakan manual adalah seperti berikut:
 • Kaedah 1: Segerakan produk secara manual

Cari produk yang perlu disegerakan, klik Segerak

 • Kaedah 2: Segerak secara besar-besaran

Pilih produk yang anda ingin segerak, klik Segerak

 • Kaedah 3: Segerakan semua produk dalam kedai

Bagaimana Mengubahkan Harga Produk Tiki

 1. Jika produk Tiki telah terikat dengan Master SKU, anda boleh melihat maklumat harga produk dalam senarai tersebut. Bagaimana mengikat produk Tiki ke Master Produk (Master SKU)?
 1. Anda boleh mengubah harga produk Tiki dengan tiga kaedah berikut:
 • Kaedah 1: Ubah harga untuk satu produk

Pegi ke Pengurusan Produk -> Pengurusan Harga, anda boleh menapis produk Tiki dengan mengikuti kedai, [Harga] disenaraikan sebagai harga produk Tiki, klik ikon Ubah untuk mengubah, selepas pengubahan, sistem akan mengemas kini ke kedai Tiki.

 • Kaedah 2: Mengubah harga produk secara besar-besaran

Pergi ke Pengurusan Produk -> Pengurusan Harga, pilih produk yang anda ingin mengubahkan harga, klik Ubah, anda akan memasuki ke halaman pengubahan harga secara besar-besaran

 • Kaedah 3: Import untuk mengubah produk

Langkah 1: Pergi ke Pengurusan Produk -> Pengurusan Harga, eksport produk yang perlu diubahkan.

Langkah 2: Dalam senarai Pengurusan Harga, klik Import / Eksport -> Import Perubahan Harga, kemudian muat turun templat import

Selepas mengisi maklumat berikut, import untuk mengemas kini.

Untuk langkah terperinci sila lihat: Bagaimana mengubahkan harga produk secara besar-besaran dengan merentasi saluran

Bagaimana Mengubahkan Inventori Produk Tiki

Ginee tidak menyokong pengubahsuaian manual inventori produk Tiki secara langsung pada masa ini, tetapi menyokong penyegerakan inventori Ginee ke produk kedai Tiki secara automatik, jika bilangan inventori tersedia bagi Master SKU berubah (seperti perubahan inventori yang disebabkan oleh pesanan baru atau keluaran stok, kemasukan stok), Ginee akan menyegerakan dan mengemas kini bilangan sebenar inventori yang tersedia (bilangan Master SKU yang tersedia) ke SKU kedai Tiki yang terikat kepadanya. Kaedah khusus seperti berikut:

 • Langkah 1: Ikatkan SKU kedai Tiki ke Master SKU Ginee Bagaimana Mengikat?
 • Langkah 2: Hidupkan Fungsi Penyegerakan Inventori

⚠️ Perhati:

 1. Sebelum mengintegrasi kedai, jika tetapan Pengikatan Automatik dan Penciptaan Automatik, Penyegerakan Inventori anda ditetapkan kepada hidup di akaun Ginee anda, Ginee akan mengikat secara automatik mengikuti peraturan mengikat atau SKU kedai Tiki dengan nama yang sama dengan Master SKU.

Cadangan:

1 ) Sila mengawalkan SKU kedai terlebih dahulu, tetapkan peraturan mengikat sebelum mengintegrasikan kedai baharu, jika tidak, akan menyebabkan kesalahan mengikat Master SKU, kesalahan menyegerakan inventori, kesalahan mengikat produk pesanan dan Master SKU.

2 ) Sebelum mengikat kedai, anda boleh pergi ke tetapan produk untuk mengecualikan produk kedai saluran Tiki daripada skop pengikatan automatik dan penciptaan automatik.

 1. Tidak menyokong penyegerakan inventori: Tidak boleh mengubah maklumat kedai untuk kedai Tiki, dan produk FBT Tiki.

Soalan berkaitan:

 1. Integrasi Kedai Tiki
 2. Apa itu Master Produk / Master SKU, Bagaimana Mengikatkan Produk Kedai Tiki ke Master Produk (Master SKU)?